Neitsyys on myytti, joka joutaa roskiin

Neitsyys on myytti, joka joutaa roskiin

Seksi on parhaimmillaan kihelmöivä ja mahtava juttu, joten ketäpä ei eka kerta jännittäisi tai mietityttäisi. On kuitenkin hassua, että vaikka naisen asema ja monet seksuaalioikeudet ovat parantuneet isossa mittakaavassa, puhumme edelleen ekasta kerrasta vanhanaikaisesti ”neitsyyden menettämisenä”. 

Käsittelen tässä blogitekstissä neitsyyttä ja siihen liittyviä uskomuksia. Neitsyellä tarkoitetaan yleensä ihmistä, joka ei ole harrastanut kertaakaan seksiä. Tällöin neitsyys on tila, jossa neitsyen ajatellaan olevan. Vaikka neitsyydellä voidaan viitata kaikkien sukupuolten edustajiin, sanassa on edelleen vahva mielleyhtymä nimenomaan seksiä harrastamattomaan naiseen, sillä naisten seksuaalisuutta on pyritty rajoittamaan yhteiskunnassamme. 

Hurma-lehdessä on aiemminkin murrettu neitsyyteen liittyviä myyttejä ja kirjoitettu muun muassa siitä, että ekoja kertoja voi olla useitaHurman päätoimittajana päätin kääriä hihat ja purkaa tässä muutamia neitsyysväitteitä: 

Myytti 1. Neitsyys menetetään

Väittämä sisältää vanhanaikaisen ajatuksen siitä, että nimenomaan naisen ensimmäinen seksikerta on jotain peruuttamatonta, että jolloin ”menettää” jotain. Kyllähän muutkin sukupuolet harrastavat seksiä joskus ekaa kertaa, mutta neitsyys liitetään edelleen vahvasti naiseuteen. Ennen wanhaan on vissiin ajateltu, että ekalla kerralla nainen menettää koskemattomuutensa tai puhtautensa. Ikään kuin seksin harrastamisessa olisi jotain likaista ja kiellettyä, joka määrittää naisen arvon. Neitsyyden menettämisen sijaan puhun itse mielummin esimerkiksi ekasta kerrasta. Toivottavasti kukaan ei menetä seksiä harrastaessaan mitään, vaan pikemminkin saa. 

Myytti 2. Neitsyyden menettämisen eli ekan kerran täytyy olla erityinen

Minä väitän: ei täydy. Korostaisin pikemminkin sitä, että seksiä kannattaa harrastaa sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa kokee olonsa turvalliseksi ja halukkaaksi harrastaa seksiä – ja toinen osapuoli kokee samoin. Erityisyyden vaatiminen tekee mielikuvissa ekasta kerrasta kiusallisen shown, jossa ripotellaan ruusunlehtiä parisängylle ja maiskutetaan mansikoita kermavaahdolla onnistuneen suorituksen jälkeen. Erityisyyden vaatimus luo mielestäni turhia paineita ja mystifiointia seksin harrastamiseen. Eka kerta voi olla kokemuksena tylsä, himokasta ilotulitusta tai romanttista vaniljaa – tai jotain näiden väliltä. Ekan kerran ei tarvitse olla sen ihmeempää, kuin vaikkapa ekaa kertaa pyörällä ajaminen. Se on kokemus muiden joukossa. 

Myytti 3. Neitsyys menee, kun penis menee vaginaan

Seksiä voi harrastaa monella eri tavalla: jokainen voi itse määritellä sen, mikä on itselle seksiä ja eka kerta. Yhdyntä on yksi tapa muiden joukossa, mutta ei ainut ja oikea. Myös esim. suuseksi, anaaliseksi, käsillä hyväily, höyhenellä silittely ja moni muu on tai voi olla seksiä. Yhdynnän toitottaminen ainoana seksitapana on heterokeskeistä. Myöskään kaikki heterot eivät harrasta yhdyntää. Yhdyntäkeskeisyys luo myös paineita kaikille, joille yhdyntä on kivuliasta ja hankalaa, jolloin seksiä kannattaa harrastaa muilla tavoilla. Moni vaginallinen ei myöskään saa orgasmia yhdynnässä, vaan paremmin esimerkiksi klitorista hyväilemällä.

Kaikki hyötyvät siitä, että seksi käsitetään laajemmin. On tympeää, jos esimerkiksi kaikki ihana hyväily ja suuseksi latistetaan ”esileikiksi”. Esileikki sanana kuulostaa joltain kesäleirin vaivaannuttavalta tutustumisrituaalilta tai urheilusuoritusta edeltävältä lämmittelykierrokselta. Olisi outoa väittää, että esimerkiksi orgasmiin huipentunut käsillä hyväily ei olisi seksiä, koska se ei ole yhdyntää. Ja muista: seksi voi olla hyvää, vaikkei saisi orgasmia. 

Myytti 4. Ekan kerran voi kokea vain kerran

Näen, että seksi uuden partnerin kanssa on aina uusi eka kerta. Jokainen ihminen tykkää eri asioista ja jokaisella on erilaiset rajat, joten aina homma on tavallaan opeteltava uudestaan. Joskus sitä saattaa alkaa tykätä jostakin itselle uudesta tavasta harrastaa seksiä, jolloin se on kirjaimellisesti taas eka kerta. 

On myös lohdullista, että jos ihan ensimmäinen seksikokemus on ollut esimerkiksi nolostuttavan kiusallista tai jopa traumaattista, sen ei tarvitse määritellä koko loppuelämääsi tai sinua ihmisenä. Voit kokea ekan kerran uudestaan: ekan kerran turvallisen seksipartnerin kanssa, tai ekan kerran uuden sukupuolen kanssa, tai ekan kerran ihmisen kanssa jota oikeasti haluat. You name it. 

Tärkeintä on, että päätät itse, milloin on sun eka kertasi. 

Emilia Toivanen Hurma-lehden päätoimittaja. Hän ei ole omasta mielestään ”sellainen seksuaalisuudesta julkisesti puhuva ihminen” – ja juuri siksi hän halusi kirjoittaa tämän blogitekstin. 

Hurma on lehti seksuaalioikeuksista, jonka toimintaa tukee Väestöliitto ja Väestöliiton nuorten työryhmä. Väestöliitto haluaa, että kaikki nuoret tietävät omat ja toisten seksuaalioikeudet.