Motivaatiota kevääseen!

Motivaatiota kevääseen!

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvilla lukiolaisilla, etenkin abeilla, on edessään rankka kevät. Lukuloma on loppujen lopuksi lyhyt aika valmistautua haastaviin ja laajoihin essee kysymyksiin. Kun sitten ylioppilaskokeista kuun loppuun mennessä on selvitty, on pääsykokeiden aika. Kunnollista taukoa ei lukemisesta saa missään välissä, jos todella aikoo pääsykokeiden kautta korkeakouluun päästä.

 

Ylioppilaskokeisiin lukemisen lomassa monen lukiolaisen on myös haettava töitä kesäksi. Monelle edessä on vielä monia opiskeluvuosia, eikä raha todellakaan kasva puussa, varsinkaan opiskelijoille, joiden tukia on leikattu runsaasti. Lukiota jatkavillekaan ei ole suotu helpotusta – maksuton toinen aste -kansalaisaloite kun kaatui ns. pilkkuvirheeseen.

 

Tulevaisuus on kaiken se työn ohella jännittävää, mutta motivaatiota täytyy tässä vaiheessa vuotta löytyä, jotta kaikesta selviää kunnialla. Mistä sitä sitten löytäisi?

 

Monelle abille on syksyllä edessä valtava elämänmuutos. Joku lähtee inttiin ja toinen muuttaa
ammattikorkean perässä toiselle paikkakunnalle. Itsenäistyminen ja muutos ovat avainsanoja. Monelle varsinkin omaan lähilukioonsa jääneelle molemmat voivat olla tervetulleita. Niistä voi saada motivaatiota juuri tähän hetkeen.

 

Yhtenä hyvänä motivaation lähteenä voi tietenkin käyttää myös ajatusta siitä, että kohta se on ohi. Kevään rankka puristus on kuitenkin lyhyt jakso elämässä ja siitä selviäminen varmasti palkitaan tulevaisuudessa.

 

Tärkeä energian lähde onkin ajatus siitä, että kaikesta rankasta työstä hyötyy tulevaisuudessa. Monilla on unelmia – niitä kannattaa miettiä niinä hetkinä, kun tuntuu ettei jaksa.

 

Opiskelu voi ahdistaa ja tuntua raskaalta, vaikka kuinka motivaatiota löytyisi. Siitä kannattaakin tehdä mukavampaa. Voi vaikka soittaa lempimusiikkia taustalla, jos se ei häiritse keskittymistä, tai palkita itsensä herkuilla tai jollain muulla, joka tuottaa mielihyvää. Opiskeluvinkkejä on netti pullollaan.

 

On tärkeää kuitenkin muistaa, että vaikka lukusuunnitelma ei menisi aivan putkeen, eikä kirjoituksissa kaikkea tietäisi, ei se maailmaa kaada. Epäonnistuminen on inhimillistä. Se ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä. Oma jaksaminen kannattaa ja pitää laittaa suoriutumisen eteen, ainakin pitkällä tähtäimellä. Burnoutia ei toivoisi kenellekään.

 

Oli motivaation lähde sitten mikä tahansa, positiivisella asenteella ja itsensä kuuntelemisella pääsee pitkälle. Tsemppiä ja jaksamista kaikille abeille kirjoituksiin ja ykkösille ja kakkosille lukiokevääseen!

 

Olivia Mäenpää