Ukrainan kriisi

Ukrainan kriisi

Dear Eki, mitä kuuluu? Minua mietityttää maailmantilanne. Mitä pitäisi tapahtua, että Ukrainan kriisi ratkeaisi?
Oma vastaukseni mitä kuuluu kysymykseen on jo pitkään ollut, että kaikkihan menee maailmassa päin helvettiä, mutta henkilökohtaisesti ei voi valittaa.
Olen juuri ollut viikon matkalla Vietnamiin ja Japaniin ja oppinut taas lisää maailman tilasta sekä voinut kertoa Historioitsijat ilman rajoja-verkoston tavoitteista. Kiinalla ja kaikilla sen naapureilla on ongelmia yhteisen historiansa käsittelyssä tavalla, joka ylläpitää jännitteitä ja vastakkainasetteluja. Tämä koskee myös Kiinan suhdetta Koreoihin ja Japaniin, mutta aivan erityisen vaikeilta tuntuvat ongelmat olevan Korean ja Japanin välillä. Jopa niin että monet toivoivat jonkun kolmannen tahon, kuten Historioitsijat ilman rajoja, voivan auttaa avoimen ja menneisyyden vaikeimpia vaiheita käsittelevän historiadialogin käynnistämisessä maitten historioitsijoiden kesken.
Maailman tilanteen pitäisi huolestuttaa kaikkia. Melkein kaikki ovat jo valmiita tunnustamaan ilmastonmuutoksen uhan, mutta se ei tarkoita että olisivat myös valmiita ryhtymään todellisiin toimiin sen pysäyttämiseksi. Näin myös Suomessa, jossa kuitenkin demareilla on onneksi esittää konkreettisimmat ja realistisimmat toimet, joihin Suomen ensi vaalikaudella on ryhdyttävä.
Ydinaseiden kalistelu on pelottavaa. USA ja Venäjä ovat irtaantumassa keskimatkojen ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta ja kehittävät uusia asejärjestelmiä. Nyt pitää myös Suomen liittyä ydinaseiden vastaiseen maailmanlaajuiseen liikkeeseen allekirjoittamalla ja ratifioimalla YK:ssa neuvoteltu ydinasekieltosopimus, vaikka ydinasevallat jopa painostavat muita olemaan siihen liittymättä.
Ukrainan kriisin ratkaisemista helpottaisi suuresti, jos Ukrainaan saataisiin korruption kitkemiseen sitoutunut hallinto. Sellaisen puute on tehnyt Venäjälle turhan helpoksi yllä pitää kriisiä Ukrainassa. Venäjän toimia ei voi hyväksyä ja pakotteet ovat siksi tarpeen, mutta tarvitaan myös viisasta ja osaavaa diplomatiaa jotta Venäjäkin saadaan aidosti toteuttamaan Minskissä sovitut toimet kriisin ratkaisemiseksi ja Ukrainan suvereniteetin kunnioittamiseksi.
Krimin osalta tilanne ei tule ratkeamaan vielä pitkään, vaikka Itä-Ukraina saataisiinkin rauhoitettua. Mutta aikanaan löytyy siihenkin vielä ratkaisu.
Toisenlainen maailma on mahdollinen, mutta se edellyttää ettemme jää vain seuraamaan ensi luokan vaunussamme miten maailma ajautuu katastrofiin.
Erkki Tuomioja