Ay-liikkeessäkin on aktiivista nuorisotoimintaa

Ay-liikkeessäkin on aktiivista nuorisotoimintaa

Ammattiyhdistysliikkeen nuoristoiminnan kautta vaikuttamista pääsee opettelemaan turvallisessa ympäristössä aivan samalla tavalla, kuin muissakin nuorisojärjestöissä. Ammattiliittokentällä nuorisotoimintaa on sekä hieman keskusjärjestötasolla että etenkin jäsenliitoilla niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Suurempia tapahtumia liittoa kohden on noin pari kertaa vuodessa, alueellisia hieman enemmän.

 

Kuten myös muissa kansalaisjärjestöissä, jäsenet tekevät järjestön. Ilman jäsenliittoja ei olisi keskusjärjestöä ja ilman jäseniä ei olisi ammattiliittojakaan. Ammattiliittojen linjoja vetävät niiden ylimmät päättävät elimet: järjestyksessä liittokokous, edustajisto ja hallitus. Meillä SAK:laisissa ammattiliitoissa esimerkiksi alle 30-vuotiaita jäseniä on noin 150 000 henkilön verran ja nuoret aktiivit ovat liittojen muullekin toiminnalle tärkeä voimavara.

 

Väitän, että viimeaikojen näkyvimmissä kampanjoissa nuoret ovat nimenomaan toimineet edistyksen airueina. Esimerkkeinä toimivat muun muassa silloisen Metalliliiton nuorten aktiivien aloittama perusteettomia nollatuntisopimuksia vastustanut Operaatio Vakiduuni sekä nyt syksyllä laajemmalla nuorten porukalla aloitettu Suomen poliittista suuntaa toivottavasti muuttava Vapaiden valtakunta -kampanja, johon voit tutusta tarkemmin täältä: https://www.vapaidenvaltakunta.fi/ .

 

Minun tehtäväni on lyhyesti ja ytimekkäästi toimia mahdollistajana. Työssäni SAK:n nuorisoasioista vastaavana järjestöasiantuntijana luon jäsenliittojemme nuorille aktiiveille mahdollisuuksia vaikuttaa ja tavata toisten liittojen nuoria aktiiveja sekä hienosti muotoiltuna kehittää jäsenliitoillemme nuorisotoimintaa tukevia palveluita. Yritän hallita kokonaiskuvaa ja edustaa jäsenliittojemme mielipidettä SAK:n yhteistyötahoille ja muille sidosryhmille.

 

Lähimpinä kollegoina liittojen nuorisovastaavien ja SAK:n henkilökunnan lisäksi ovat muut sitoutumattomat nuoriso- ja opiskelijajärjestöt, kuten Akavan opiskelijat, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL, STTK-Opiskelijat, Suomen ammattiin opiskelevien liitto – SAKKI, Suomen lukiolaisten liitto SLL, Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL).

 

Jussi Kukkola Kirjoittaja on SAK:n nuorisoasioista vastaava järjestöasiantuntija