
Lukiolaiset eivät jaksa enää! – vinkkejä uupumisen ehkäisyyn
“Aikanani hiihdettiin ylämäkeen molempiin suuntiin kouluun umpihangessa räntäsateessa” kuului “vanhojen ja viisaiden” suusta, kun voivottelin joskus sivulauseessa lukioon liittyvää stressiä. Vaikka ennen oli toki varmasti haasteita ja vaikeudet tuntui arkipäivältä, maailma paranee jatkuvasti. Kuitenkin on tutkittu, että vaikka nuoriso rällää vähemmän, on jaksaminen kortilla. Lukiolaisia ei ainoastaan kiritä työmarkkinoilta hohkaava kuumotus ja yhteiskunnallinen paine korkeakouluttautua, vaan myös valtava, alati täyttyvien, lukujärjestysten massiivinen informaatiotulva.
Yksi suurimmista aiheista, mikä on ollut eniten pinnalla vuosinani Suomen Lukiolaisten Liitossa on ollut lukiolaisten jaksaminen ja hyvinvointi. Lukiolait ovat uudistuneet, tuntijaot ovat muuttuneet ja lukiolaisen aamunalkamisajankohdistakin on juteltu viime aikoina. Kuitenkin asia mikä on aina puhututtanut ja mistä aina puhutaan on se, kuinka lukiolaiset eivät jaksa.
Viimeistään nyt kestävyysvajeesta ja väestörakenteen muutoksesta huolestuneet päättäjät voisivat herätä Suomen suurimman ongelman ratkaisuun – nuorten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ehkäisemiseen on panostettava kaikessa, mitä teemme. Lukioissa olisi ensisijaisen tärkeää pystyä vastaamaan jokaisen opiskelijan yksilökohtaisiin ongelmiin ja tarjottava tukea opiskeluun ja jaksamiseen.
Uudessa lukiolaissa painotetaankin upeasti jokaisen opiskelijan oikeutta erityisopetukseen ja henkilökohtaiseen opinto-ohjaukseen niin lukiossa, kuin valmistumisenkin jälkeen. Molemmat ovat erittäin hyviä keinoja ehkäistä tulevaisuuden tuskaa ja epävarmuutta, mutta siitä jää kuitenkin uupumaan kouluhenkilökunnan velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Se jää jokaisen opettajan oman moraalin varaan. Kouluterveyskyselyn (2015) mukaan 85 % kiusaamista kohdanneista lukiolaisista kokee, että koulun aikuiset eivät puutu kiusaamiseen. Töitä on vielä tehtävänä ja mainitsinkin vain muutaman tärkeän pointin.
Lukiolainen, samalla kun Suomen Lukiolaisten Liitto pyrkii pitämään valtakunnan politiikan tasolla huolen siitä, että lukioaika olisi sinulle mahdollisimman upeaa ja miellyttävää, minulla on sinulle muutamia vinkkejä ihan omakohtaisesti:
Ensinnäkin, kaikista kokeista ei tosiaan tarvitse saada kymppejä. Lukiossa alkaa aika luontainen suuntautuminen itselle kiinnostaviin juttuihin ja jos mielenkiintosi suuntaa kohti tornadon synnyinmekanismia, ei kannata hammasta purren opetella tuntitolkulla ensimmäisen maailmansodan kaikkia tapahtumia kronologisessa järjestyksessä viikon päästä olevaa pistaria varten. Pärjäät hyvin kuuntelemalla tunnilla ja tekemällä tehtävät.
Toiseksi, käytä tunnit hyväksesi. Olet sinä päivänä lähtenyt koululle, jossa sinulla on valmis paletti, mitä päivän aikana tapahtuu. Niiden tuntien tarkoituksena opetella tietyt jutut. Suhtaudu päivään kuin töihin – kuuntele, ota muistiinpanoja, piirrä ne tai lue kirjasta. Pyri olemaan joka tunti läsnä. Näin pääset kotona lepäämään tai harrastamaan huoletta illalla mitä ikinä haluat ja kykenet!
Kolmantena, joka viikonloppu ei kannata juhlia. Varaa itsellesi tai ystävillesi viikonloppuja, joina vain vaikka pelaatte videopelejä, lautapelejä tai nukutte kellon ympäri. Kaikki Game of Thrones -maratooneista museokierroksiin. Jättäkää alkoholi joskus pois yhtälöstä. On tutkittu, että jos menee nukkumaan yhdenkin alkoholiannoksen jälkeen, unen palauttava vaikutus heikkenee massiivisesti. Uni on tärkeää ja itseäni harmittaakin, että olen löytänyt nukkumisen ilon vasta lukion jälkeen.
Lukio on ihmisen parasta aikaa ja siellä tulleet ystävät säilyvät usein todella kauan. Vaalikaa ja nauttikaa siitä ajasta kun sitä kestää! Ensi keväänä abeilla ei välttämättä ihan siltä tunnu, mutta kyllä sitä päättäjäisinä herkistyy.
Jesse Saapunki
Varapuheenjohtaja 2018, Suomen lukiolaisten liitto SLL